2012. április 20., péntek

Esküvői meghívók és kiegészítők



 Sokan nem állnak meg egy szép és egyedi  esküvői meghívónál, hanem az esküvő teljes arculatát igyekszenek néhány szín, motívum, vagy téma köré csoportosítani. ( Erről bővebben a „Do it yourself” rovatomban olvashattok.)

A képeken látható esküvői meghívók mellé az ifjú pár kiegészítőket is rendelt, menükártyát, itallapot, asztalszámot, ültetőt, köszönőlevelet, esküvői albumot vagy ültetőtablót.

Ezek hasznosságáról fogok írni a továbbiakban:




Menü és Itallap: 

Fontos kiegészítője a lakodalmi mulatságnak, hiszen a vendékeget nem érheti meglepetés, tudják mi  rendelhető az itallapról, és tudják, hogy milyen ételek kerülnek majd terítékre. Ez azért hasznos, mert ha valaki nem szeret a menüről valamit, akkor egyszerűen nem kéri, és várhat majd a következő fogásra. Ha azonban nincs az asztalon a választék, kénytelen mindent „behabzsolni” a végére pedig egyáltalán nem jut hely a pocakjában a finomabb falatoknak. Ez akár bosszúságot is eredményezhet, mi pedig ugye nem szeretnénk, ha vendégeink nem éreznék felhőtlenül magukat.

Még egy érdekesség:  amerikai szokás, hogy a meghívóhoz nemcsak  *R.S.V.P-t csatolnak, hanem a válaszlevél mellé még a menüválasztékból is előre megjelölhető az az étel, amit szeretnénk majd a lakodalmi vacsorán elfogyasztani . Pl. Steak, hal vagy vegetáriánus ételek közül lehet egyet megjelölni,  visszaküldjük, így már előre fogjuk tudni, hogy mit eszünk.

* Az R.S.V.P egyébként már eléggé beszivárgottt a köztudatba a Facebook segítségével, de sokan még nem tudják, hogy a francia eredetű rövidítés (répondez s'il vous plaît) nagyjából annyit tesz hogy : “jelezz vissza légy szíves.”

A menükártya azonban kellemetlenségeket is okozhat. Jártam már olyan esküvőn, ahol  a helyszín hibájából egyszerűen nem tálalták fel a levest, holott ez a menün szerepelt, a vendégek pedig várták. Kínos...







Ültetők és ültetőtabló:

Szintén hasznos kiegészítők, hiszen a vendég így pontosan tudja hova kell ülnie. 

Egyik nagy előnyük amit kevesen ismernek, hogy így a pincérek is tudhatják (természetesen az ifjú pár információi alapján), hogy hova/kinek kell vegetáriánus ételt kiszolgálniuk, vagy még frappánsabb: Hova kell  balkezes terítéket tenniük ! Ez a fajta figyelmesség  a vendégekben nagy meglepetést és egyben hálát is okoz. Ilyenkor úgy érzik, hogy kitüntetett figyelmet kaptak vendéglátóiktól.

Hátránya: Nagyon oda kell figyelni, hogy kit-ki mellé vagy elé ültetünk! Hosszú, téglalap alakú asztaloknál pedig arra kell nagyon figyelmet fordítani, hogy az ismerősöket/rokonokat ne egy sorba, hanem egymással szembe ültessük. Szintén voltam már lagzin ahol erre nem figyeltek, és az ismerőseimmel egy sorban ültem ugyan, de velem szemben vadidegenek ültek. Így csak a mellettem ülő két emberrel tudtam beszélgetni. 
Az ültetőtablót lehet az ültetőkkel kombinálni, így garantáltan nem téveszti el a vendég a helyét. Többféle variációja létezik, a legpontosabb az, amikor nemcsak az asztalszámok vannak felsorolva a tablón, hanem az „asztalok” is a teremelrendezés illetve alaprajz szerint  vannak feltüntetve.

Az ültetőtabló úgyszintén igazodhat az esküvői színeihez, vagy a  meghívó stílusvilágához.

Természetesen kihagyható, és egy másik elegáns módon is helyükre kerülhetnek az emberek.  
megérkezéskor egy megbízott rokon vagy a helyszín képviselője egy listával a kezében állva kikeresi  a vendég nevét, majd útbaigazítja az adott számú asztalához.


Asztalszám:

 Csakis névlistával (lsd. a fenti írásomat) vagy ültetőtablóval van értelme az asztalokat megszámozni, de ha azt szeretnénk,  hogy minden vendég zökkenőmentesen találja meg az asztalát, akkor feltétlenül alkalmazzuk. 



Köszönőlevél vagy köszönőajándék:

Rendkívüli figyelmesség a vendéglátók részéről, ha apró ajándékkal kedveskedik vendégeinek. Annyi félével találkoztam már, hogy lehetetlen mindet felsorolni, csupán kis ízelítő:  személyre szóló csokoládé (ami egyben ültető is!), különböző bonbonok, cukorkák, virágok, tasakok, képtartók melyekkel meglepheti valaki vendégeit.

Jómagam már készítettem könyvjelző / ültető 2 az 1-ben vendégajándékot. Legutóbb pedig csak kör alakú  a meghívóval azonos stílusú cetliket, melyeket a pár majd kis bonbonokkal teli organza zsákocskákra fog rákötni.



Esküvői album és  vendégkönyv:

Az album és a vendégkönyv is  készülhet hasonló stílusban, mint a meghívó, előbbi inkább az ifjú párnak okoz örömet.
A vendégkönyvet a lagzin egy jól látható helyre kell kirakni, ahová a vendégek mindenféle jókívánságokat küldhetnek az ijú házasoknak  vagy megjegyzéseket írhatnak a lagzival kapcsolatban.

Az a rakoncátlan csipke



Nagyon nehéz csipkével dolgozni, de nagy örömömre sikerült igazi  textil csipke hatását keltő papírt találnom. Gyönyörűen simul a felületre, és csodálatos színei vannak, a halvány vízkék – fehér csipke itt-ott még ezüst glitteres pöttyökkel is díszített.
Igazán elegáns megoldásokat lehetett belőle kihozni.  Aztán jött a derűre ború,  a  nehezen megtalált textilhatású papírt már nem lehet kapni ebben a színben :(

Mostanában azon dolgozom, hogy valódi textilt varrok a papírra, reméljük sikerrel  jár a munka, így még egyedibb és különlegesebb esküvői meghívók születhetnek majd.. :)

Esküvői meghívó variációk egy témára










Nagyon sokan rendelnek tőlem a honlapon (www.zoriadesign.com) található Galériából, bár az oldalon sem győzöm hangsúlyozni, hogy minden meghívó egyedi alkotás, a Geléria nem szolgál katalógusként, csupán referenciamunkákat és tájékoztató jellegű árakat tartalmaz.   Megrendelőim egyben a tervet is "megveszik" az más pároknak már nem készítjük el ugyanabban a formában.

Ezek az esküvői  meghívók hasonló stílusban, világos  alapszínnel és valamilyen kiegészítő színnel készültek. Ebből is látszik, hogy a  variálhatóságok lehetősége számtalan lehet... mindegyik darab egyedi alkotásként állja meg a helyét, mégis ha valaki hasonlót szeretne a Galériában látottakhoz, igyekszem a lehető legjobb megoldást találni annak kiküszöbölésére, hogy ugyanolyan legyen, mégis elnyerje az ifjú pár tetszését.

2012. április 12., csütörtök

Szülinap váró...egy kis kreatívkodás :)




Mindannyiunknak van egy ünnepe, mi más is lehetne ez mint születésünk napja. A gyerekek  ilyenkor imádnak összegyűlni, ajándékot kapni -adni, zsúrozni, jókat enni, inni, játszani.

Néhány szülinapi ötlet, ami még jobban feldobhatja az egyébként is jeles ünnepecskét:
 Élethű muffin ültetők és vidám színű szülinapi meghívók.

Egyelőre nem írom le, hogyan/miből készült.

A feladat: 

aki rájön, hogy miből van a muffin alapja és, hogy  milyen technikával készítettem a  csokimázat, annak készítek egy muffin ültetőt ajándékba, amit akár képtartónak is lehet használni.


(Akinek már elmondtam, nem ér...:)

Hajrá! Április 30.ig várom a válaszokat a Facebook oldalamon, a Szülinap váró hivatkozás alatt.